Film og fotos kan fremkaldes i kaffe, øl og andet godt fra naturen!

Pr 500 ml “Caffenol” bruger jeg 10tsk/50ml “Sterling Soda” (svarer til 4 tsk/20ml vandfri soda), 10 tsk/50ml instant-kaffe, 2tsk/10ml C-Vitamin, 1tsk/5ml jodberiget salt.

Pr 500 ml “Caffenol” bruger jeg 10tsk/50ml “Sterling Soda” (svarer til 4 tsk/20ml vandfri soda), 10 tsk/50ml instant-kaffe, 2tsk/10ml C-Vitamin, 1tsk/5ml jodberiget salt.

Traditionel fotofremkalder til negativer og papiraftryk (i mørkekammer) inderholder kræftfremkaldende og endda DNA-muterende stoffer. Bvadr. 

Men det er faktisk muligt at lave en naturvenlig fremkalder ud af almindelige husholdningsingredienser som C-vitamin og natriumkarbonat (vaske-soda) - og så noget fra planteriget med højtindhold af “kaffesyre”. Kaffe, øl, timian, jordbær og stjerneanis har jeg forsøgt mig med som plantebaseret fotofremkalder. Og vil ekperimentere videre med andre naturingredienser, f.eks. surbær har et meget højt indhold af kaffesyrer.

Jeg eksperimenterer for tiden med det næsten dagligt i The Photoscope Copenhagen. Især med ølfremkalder, da den ikke toner papirer/negativet. Det svære har været at få lige så god kontrast som med det bedste kommercielle fremkalder, men det går bedre og bedre! Det er en forholdsvis svag fremkalder. Ikke ligeså meget kraft i, som med kaffefremkalder “Caffenol”.

Med papir i mørkekammer, hjælper det gevaldigt at belyse forholdsvis korte tider i forstørreapperatet. Man skal ikke lade sig narre af, at det ser underbelyst ud i fremkalderen i lang tid. Man skal blot belyse, som som hvis man bruger traditionel og hurtig fremkalder, og så bare bruge meget længere tid med naturfremkalderen, typisk 10 til 20 min. afhængigt af, hvor meget soda man har brugt i sin blanding. NB! Jo hurtigere fremkalder, desto mere kontrast, jo langsommere fremkalder, desto nemmere er det at få mange nuancer af gråtoner frem.

Jeg afprøver også hvordan naturfremkalder virker på “positiv papir”. Det er fotopapir som kan sættes direkte i kameraet og gengiver lys og mørke som det ses (i stedet for omvendt, som sker med et negativ). Papiret hedder Ilford Harman Direct Positive. En ikke for kraftig blanding af naturfremkalder (hold igen med soda) virker bedst med dette papir, eller bliver der for hård kontrast og for lidt mellemtoner.

Til filmfremkaldelse ekperimenterer jeg med ikke så kraftig blanding af fremkalder og tider på mellem 1-2 timer efter “semi-stand” metoden. Både med ølfremkalder og kaffenol. I en normal fremkaldertank “agiteres” (vend på hovedet og tilbage igen hele det første minut, herefter 5-10 sekunder ved følgende minuttal: 2, 4, 8 15, 30, 45, 60 og så hvert kvarter. Tid afhængig af type film og hurtigere for kaffefremkalder end med øl, der væsentligt langsommere.

Her er lidt eksempler på papir og filmfremkaldelse, opskrift og links står længere nede.

Øl er helt klart min yndlings, fordi papiret ikke tones, som med mange andre naturingredienser. Billedet til venstre er fremkaldt i kommerciel fremkalder (Kodak Xtol, end af de mindst miljøskadelige). I midten mit første forsøg med ølfremkalder, mangler noget kontrast. Til højre en vellykket fremkaldelse med øl.

Øl er helt klart min yndlings, fordi papiret ikke tones, som med mange andre naturingredienser. Billedet til venstre er fremkaldt i kommerciel fremkalder (Kodak Xtol, end af de mindst miljøskadelige). I midten mit første forsøg med ølfremkalder, mangler noget kontrast. Til højre en vellykket fremkaldelse med øl.

Kodak TMAX 100 ISO fremkaldt i Caffenol efter denne opskrift for 500ml: 10 tsk kaffe, 12 tsk “Sterling Soda” (svarer til 4,5 tsk vandfri soda), 2 tsk c-vitamin, 1,5 tsk salt. 24 min fremkaldelse i tank, med agitation hele første minut, derefter 2 dobbeltvend hvert minut. Efter 15 min dog kun hvert tredje minut.

Kodak TMAX 100 ISO fremkaldt i Caffenol efter denne opskrift for 500ml: 10 tsk kaffe, 12 tsk “Sterling Soda” (svarer til 4,5 tsk vandfri soda), 2 tsk c-vitamin, 1,5 tsk salt. 24 min fremkaldelse i tank, med agitation hele første minut, derefter 2 dobbeltvend hvert minut. Efter 15 min dog kun hvert tredje minut.

Et foto fra tmax-rullen. Scannet som TIFF og eksporteret til jpeg, men ikke billedbehandlet. Foto af Kristoffer Q. Bressum.

Et foto fra tmax-rullen. Scannet som TIFF og eksporteret til jpeg, men ikke billedbehandlet. Foto af Kristoffer Q. Bressum.

Min første sammenligningstest af flere naturfremkaldere. Fra venstre til højre: Øl, Timian og Kaffe. Fremkalder rørt efter samme basisopskrift: naturingrediens + 3 tsk Brugsen Sterling Soda og 1,5 tsk C-Vitamin pr 500 ml væske. Papir er Ilford Multigrade Fiberbased. Sterling Soda er temmelig svag, fordi den indeholde 60% vand. Så for at få mere kontrast skal man enten tilsætte mere soda, eller som jeg gjorde i andet forsøg, belyse papiret forholdsvist lyst og give meget lang tid i fremkalderen - sådan ca 15 min.

Min første sammenligningstest af flere naturfremkaldere. Fra venstre til højre: Øl, Timian og Kaffe. Fremkalder rørt efter samme basisopskrift: naturingrediens + 3 tsk Brugsen Sterling Soda og 1,5 tsk C-Vitamin pr 500 ml væske. Papir er Ilford Multigrade Fiberbased. Sterling Soda er temmelig svag, fordi den indeholde 60% vand. Så for at få mere kontrast skal man enten tilsætte mere soda, eller som jeg gjorde i andet forsøg, belyse papiret forholdsvist lyst og give meget lang tid i fremkalderen - sådan ca 15 min.

Min første kaffefremkaldelse med papir. Gråtoner, dynamik og kontraster står fantastisk godt, men det bliver altså meget kaffefarvet. Fremkaldetid ca 10. min.

Min første kaffefremkaldelse med papir. Gråtoner, dynamik og kontraster står fantastisk godt, men det bliver altså meget kaffefarvet. Fremkaldetid ca 10. min.


Opskrift

Min grundopskrift til naturfremkalder, både til film og papir.
Pr. 500ml væske, inkl. hvad der indgår af væske nedenfor. NB, én tsk er her det amerikanske mål som er præcis 5ml.

  • 20 g. (10 tsk) Instant Kaffe. Den billigste på robustabønner er bedst. Pulver opløses i 200 ml varmt vand. Rør til kaffe er helt opløst.

    • ELLER…. Dit valg af kaffesyreholdig ingrediens, feks. stærk urtheté (fennikel/anis er god), afkog af krydderurter, pilsner (det er byggen, der gør det), usødet saft af jordbær, aroniabær eller andre bær/frugter med højt indhold af kaffesyre.

  • 15-20 g. vandfri soda (ca 4-5 tsk) eller 40 gram/10 tsk “krystalsoda”, f.eks Sterling rengøringssoda fra Brugsen. Soda skal være (natriumkarbonat, IKKE natriumbikarnonat (altså ikke bagesoda). Soda opløses i 200 ml. koldt vand ELLER hvis du bruger saft, the eller øl eller andre væsker, så røres soda ud i den væske du allerede har. Rør til helt opløst.

    • NB! til Semi-stand og stand metoden bruger jeg halv portion soda.

    • Papirfremkalder er traditionelt kraftigere, mere alkalisk, end filmfremkalder. Så brug evt 50% mere soda til papir. MEN, der kan være fordel ved at bruge filmfremkalderstyrke og dermed langsommere blanding, så opnås flere gråtoner/mindre kontrast.

    • Mængde af soda tilpasses i fht. hvor syreholdig den væske du bruger er i forvejen. Jo mere syreholdig, desto mere soda. Færdig fremkalder skal være alkalisk (ca. pH 9,5 til film, ca 10,5 til papir).

  • Bland dine væsker i én beholder, hvis de ikke allerede er det. Tilsæt evt mere vand/væske for at ramme de 500ml.

  • 2 tsk C-Vitamin (ascorbinsyre) tilsættes, rør til helt opløst.

    • Hvis du vil fremkalder med stand eller semi stand metoden, så halvér også mængden af c-vitamin.

  • Evt 1 tsk jodholdigt salt, hvis der fremkaldes på lange tider. 

    • 2 tsk. til stand og semi-stand fremkaldelser.

VIGTIGE NOTER:

  • Soda er ikke bare soda. Eller det burde det være. Den rigtige slags er natriumkarbonat (som er “vaske/rengørings”soda) og ikke natriumbikarbonat (som er bagepulversoda). Selv den rigtige slags kan være mere eller mindre vandholdig. De mål jeg har angivet i opskriften er for 100% ren vandfri soda af typen nartriumkarbonat (på eng. sodiumcarbonate). Men en sådan ren vandfri soda har jeg ikke selv kunne finde i København. F.eks. er “Sterling Soda” (fundet i Super Brugsen) ca 60% vand, og så skal mængde forøges tilsvarende: Altså 2,5 gang mere Brugsen Soda end ren vandfri soda.

  • Sodaen i fremkalderen er med til at gøre væsken alkalisk. En fremkalder skal gerne have en pH-værdi på mellem 9,5 og 10 for at virke godt. Hvis din fremkaldelse tager alt for lang tid, så skal din fremkalder typisk have mere soda. Hvis det går for hurtigt, (med papir er det ikke godt, så bliver det alt for kontrastet), så er der sikkert for meget soda i.

  • Temperatur på din fremkalder skal bare være stuetemperatur. Hvis du har opløst kaffen i hedt vand, så sørg for, at soda røres ud i koldt vand og der spædes op med koldt nok vand til at sænke temperaturen på den færdige blanding.

  • Brug rækkefølgen ovenfor (soda udrøres FØR c-vitamin, ellers kan det skumme gevaldigt op). 

  • Rør grundigt til alle krystaller/pulver er opløst. Lad hvile ca 15 min. til at skum har lagt sig, før fremkalder bruges.

  • Temperatur på naturfremkalder skal hellere være stuetemperatur end normen på 20 grader. Endda gerne lidt varmere, så går det hurtigere.

  • Lange fremkaldetider kan give et slør/let fremkaldelse, hvor filmen ellers burde være ufremkaldt og derfor klar. Kan hjælpe med jodholdigt salt, hvilket dog forøger fremkaldertid en smule mere. Med papir synes jeg ikke lange fremkaldelser er problem.

PROCESSEN

Til filmfremkaldelse har jeg set de bedste resultater med enten:
a) Fremkaldelse på 15-30 min. med agitation hele første minut, derefter 5-10 sek ikke for kraftig agitation hvert minut det første kvarter. Derefter agitation hvert 3. eller 5. minut.
b) Fremkaldelse på 1t - 1t:15 efter “semi-stand” metoden (mængde af soda og c-vitamin halveres, mængden af salt fordobles). Agitation hele første minut, derefter 5 sek. ved følgende minuttal: 2, 4, 8, 15, 30, 45, 60.

Hele processen for filmfremkaldelse og/eller papirfremkaldelse er fuldstændig som med de mere giftige fremkaldere, og fremkaldese efterfølges som normalt af stopbad (kan laves med 15g citronsyre pr liter vand) , fiksering, og vask/skyld og sidst tørring. Blot tager selve fremkaldelsen en længere tid. Fikser får fremkalde til at “sætte” sig, men vasker også overflødigt sølv ud af film og papir, så brugt fikser er kemiaffald og skal afleveres til miljøstation. Naturfremkalder kan ikke genbruges, men det kan stopbad og fikser. Læs mere om det, der hvor der i øvrigt er god vejledning til mørkekammerprocesser, i gode bøger eller feks Ilfords vejledning på deres hjemmesside, se link i næste afsnit herunder..

Med papirfremkaldes i naturfremkalder, kan der gå 5 minutter før man overhovedet kan se at der sker noget, og typisk 15 min før foto er færdigfremkaldt. Især kan det tage lang tid, at få det sorte i billedet helt sort. Men at det sorte er godt mættet, er vigtigt for, at billedet ser godt ud. Så vigtigt at lade det fremkalde helt færdigt. Hvis foto generelt bliver for mørkt af at ligge til det sorte er helt sort, så er det bedre at belyse papiret kortere tid i forstørreapparatet. Husk at væsker skal samles og afleveres som miljøaffald, fordi væskerne i processen opsamler sølv fra film/papir.


Andre naturfremkaldere og links

Jeg eksperimenterer selv med finjustering af ingredienser og fremkaldeproces til både filmfremkaldelse og papirfremkaldelse. Når jeg bruger andet end kaffe, som naturfremkalder, eksempelvis øl, så har jeg med delvis succes brugt de samme blandingsforhold for samlet 500ml væske som med kaffeopskriften, bare uden kaffe.

Men samme mængde soda og c-vitamin til alt er ikke uproblematisk. Det virker fint i mange tilfælde, især med papir kan man jo se, hvor hurtigt/langsomt fremkalderen virker og så justere fremkaldetiden efter behov. Med negativer er det svære: En lille afklippet stykke negativ af samme type film, lægges i et klart glas, hvor der hældes samme fremkalder på. Så kan følge med i hvor hurtigt og hvornår filmstykket bliver helt sort. Det kan give indikation på hvor hurtigt (langsomt) fremkalderen virker inde i mørket i tanken.

Da pH-værdien af den færdigtblandende fremkalder helst skal ligge på omkring pH 10, så skal man nok hellere tilpasse mængden af soda for at nå den rette værdi uanset om man bruger øl, kaffe, juice, the eller andet. Det skal jeg til at teste, den rette mængde soda til forskellige væsker. Jeg har flere gange oplevet at få for “tynde” negativer. Det kan skyldes en for lav pH-værdi, for lidt agitation og for kort fremkaldertid. Eller måske for meget c-vitamin, Eller bare en “tynd” “naturingrediens” - afkog af urter kan jo laves mere eller mindre kraftige, og der er stor forskel på indholdet af virksomme stoffer. Når jeg har testet mere grundigt, vil jeg opdatere/kommentere bloggen her med mine nye erfaringer og nye opskrifter.

Indtil jeg laver en endnu grundigere guide, kan I følge mine bedste links her for inspiration og vejledning:

http://www.caffenol.org - nok den mest centrale blog-side om kaffefremkalder. Men ikke specielt samlet og up-to-date viden.
http://www.caffenol-cookbook.com/index.php - et godt begynderhæfte, der både samler og går i dybden med opskrifter og teori.
http://caffenol.blogspot.com - den anden mest centrale blog-side.
https://www.dagiebrundert.de/ECaffenol.html - en sjov side, hvor der er mange skøre eksempler på, hvad som kan bruges, andet end kaffe.
https://www.ilfordphoto.com/beginners-guide-processing-film/ - en god guide til DIY-fremkaldelse, det er jo samme måde, bare andre indgredienser (og tider), man bruger med naturfremkalder.
https://people.rit.edu/andpph/text-coffee.html - Artiklen fra 1995 fra det legendariske hold på Rochester Institute og Technology, der regnes for startskudet på kaffefremkalder.

Kom med på workshop, eller kig forbi!

Jeg afholder hands-on workshops i Photoscopet jævnligt (www.thephotoscope.com). Her underviser jeg i hele processen, hvordan man blander og bruger sin egen naturfremkalder til negativer og fotopapir - og lidt forklaring om hvordan det egentligt virker. Mine workshops, både for smågrupper og eneundervisning, kan du læse mere om, her på siden i menuen “Shop & and Workshops”.

Kig forbi efter aftale og se, hvor langt jer er nået!