Portrætter med 5 slags kamera. Se forskellen her..

Der er et udtryk der hedder, at det bedste kamera er det du har med dig. Underforstået, at det vigtigste for et godt billede er, at du overhovedet har et kamera klar og tager billedet af et godt motiv på det rigtige tidspunkt Kameraet betyder mindre for det gode billede.

Selvfølgelig er det vigtigste for at indfange et givent motiv, at man overhovedet er der, har et kamera med, og har en eller anden tilgang til fotografering, der gør at motivet indfanges på en visuelt overbevisende måde. Kameraet i en almindelige smartphone, ville teknisk set ha været rigeligt til at lave nærmest alle de berømte fotografier vi kender i den fælles kunsthistorie: Marilyn Monroe med kjolen oppe om ørene, det første fotografi af jorden set fra rummet, vietkong soldaten, der henrettet på åben gade, Paris set med Bressons øjne. Alle de motiver ville være lige så overbevisende taget med en nutid mobiltelefon. Men de, og andre billeder, ville ikke se ligedan ud taget med nutidigt digitalt mikrokamera, og mange historiske som nye profesionelle fotos har forskellig billedkvalitet og look, afhængigt af hvilken kamerateknologi der er anvendt. Så kameraet, eller rettere objektiv og hvilken størrelse/type film eller sensor, der anvendes spiller en ret stor rolle for hvordan et givent motiv ser og kan anvendes fotografisk.

Underforstået, at det vigtigste for et godt billede er, at du overhovedet har et kamera klar og tager billedet af et godt motiv på det rigtige tidspunkt Kameraet betyder mindre for om du får det rigtige motiv. Men det betyder en hel del for hvilket “look” ens fotografi har, og for kvaliteten i mangfoldiggørelsen af det.

Men hvilken forskel gør det egentligt, hvilket kamera man får brugt? Ærligt talt, mens der selvfølgelig ikke er forskel på, hvilket motiv man registrerer med et given er da ret stor forskek Jeg bruger selv hele fem forskellige kameratyper, og synes der er ret stort forskel, både på hvordan de er at arbejde med, og hvilket billede og billedkvalitet man får. Det handler ikke specielt hvilket mærke kamera man bruger, men om formatet. Og så også om det er analogt eller digitalt, men på andre måder end blot billedkvalitet. Mine fem kameraer er også fem forskellige formater, her opstillet fra mindste til største format, målt i negativ- eller sensorstørrelse: iPhone (smartphone format), Leica M2 (småbilledformat til 35mm film), Sony A7II (samme “format” som 35 mm kamera, derforkaldet full frame sensor, men altså digitalt), Hasselblad 500 C/M (mellemformat til 120mm film) og Sinar P2 (storformat, der kan tage fra 4x5 tomme negativer op til 8x10 tomme).

Jeg bruger selv hele fem forskellige kameratyper, og synes der er ret stort forskel, både på hvordan de er at arbejde med, og hvilket billede og billedkvalitet man får. Det handler ikke specielt hvilket mærke kamera man bruger, men om formatet. Og så også om det er analogt eller digitalt, men på andre måder end blot billedkvalitet. Mine fem kameraer er også fem forskellige formater, her opstillet fra mindste til største format, målt i negativ- eller sensorstørrelse: iPhone (smartphone format), Leica M2 (småbilledformat til 35mm film), Sony A7II (samme “format” som 35 mm kamera, derforkaldet full frame sensor, men altså digitalt), Hasselblad 500 C/M (mellemformat til 120mm film) og Sinar P2 (storformat, der kan tage fra 4x5 tomme negativer op til 8x10 tomme).