Film og fotos kan fremkaldes i kaffe, øl og andet godt fra naturen!

IMG_0062.jpg

Traditionel fotofremkalder til negativer og papiraftryk (i mørkekammer) inderholder kræftfremkaldende og endda DNA-muterende stoffer. Bvadr. 

Men det er faktisk muligt at lave en naturvenlig fremkalder ud af almindelige husholdningsingredienser som C-vitamin og natriumkarbonat (vaske-soda) - og så noget fra planteriget med højtindhold af “kaffesyre”. Kaffe, øl, timian, jordbær og stjerneanis har jeg forsøgt mig med som plantebaseret fotofremkalder. Og vil ekperimentere videre med andre naturingredienser, f.eks. surbær har et meget højt indhold af kaffesyrer.

Jeg eksperimenterer for tiden med det næsten dagligt i The Photoscope Copenhagen. Især med ølfremkalder, da den ikke toner papirer/negativet. Det svære har været at få lige så god kontrast som med det bedste kommercielle fremkalder, men det går bedre og bedre! Det er en forholdsvis svag fremkalder. Ikke ligeså meget kraft i, som med kaffefremkalder “Caffenol”.

Med papir i mørkekammer, hjælper det gevaldigt at belyse forholdsvis korte tider i forstørreapperatet. Man skal ikke lade sig narre af, at det ser underbelyst ud i fremkalderen i lang tid. Man skal blot belyse, som som hvis man bruger traditionel og hurtig fremkalder, og så bare bruge meget længere tid med naturfremkalderen, typisk 10 til 20 min. afhængigt af, hvor meget soda man har brugt i sin blanding. NB! Jo hurtigere fremkalder, desto mere kontrast, jo langsommere fremkalder, desto nemmere er det at få mange nuancer af gråtoner frem.

Jeg afprøver også hvordan naturfremkalder virker på “positiv papir”. Det er fotopapir som kan sættes direkte i kameraet og gengiver lys og mørke som det ses (i stedet for omvendt, som sker med et negativ). Papiret hedder Ilford Harman Direct Positive. En ikke for kraftig blanding af naturfremkalder (hold igen med soda) virker bedst med dette papir, eller bliver der for hård kontrast og for lidt mellemtoner.

Til filmfremkaldelse ekperimenterer jeg med ikke så kraftig blanding af fremkalder og tider på mellem 1-2 timer efter “semi-stand” metoden. Både med ølfremkalder og kaffenol. I en normal fremkaldertank “agiteres” (vend på hovedet og tilbage igen hele det første minut, herefter 5-10 sekunder ved følgende minuttal: 2, 4, 8 15, 30, 45, 60 og så hvert kvarter. Tid afhængig af type film og hurtigere for kaffefremkalder end med øl, der væsentligt langsommere.


Opskrift

Min grundopskrift til naturfremkalder, både til film og papir.
Pr. 500ml væske, inkl. hvad der indgår af væske nedenfor

 • 20 g. (8 tsk) Instant Kaffe. Den billigste på robustabønner er bedst. Pulver opløses i 200 ml varmt vand. Rør til kaffe er helt opløst.

  • ELLER…. Dit valg af kaffesyreholdig ingrediens, feks. stærk urtheté (fennikel/anis er god), afkog af krydderurter, pilsner (det er byggen, der gør det), usødet saft af jordbær, aroniabær eller andre bær/frugter med højt indhold af kaffesyre.

 • 15-20 g. vandfri soda (ca 4-5 tsk). Det skal være (natriumkarbonat, IKKE natriumbikarnonat (altså ikke bagesoda). Soda opløses i 200 ml. koldt vand ELLER hvis du bruger saft, the eller øl eller andre væsker, så røres soda ud i den væske du allerede har. Rør til helt opløst.

  • NB! til Semi-stand og stand metoden bruger jeg halv portion soda.

  • Papirfremkalder er traditionelt kraftigere, mere alkalisk, end filmfremkalder. Så brug evt 50% mere soda til papir. MEN, der kan være fordel ved at bruge filmfremkalderstyrke og dermed langsommere blanding, så opnås flere gråtoner/mindre kontrast.

  • Mængde af soda tilpasses i fht. hvor syreholdig den væske du bruger er i forvejen. Jo mere syreholdig, desto mere soda. Færdig fremkalder skal være alkalisk (ca. pH 9,5 til film, ca 10,5 til papir).

 • Bland dine væsker i én beholder, hvis de ikke allerede er det. Tilsæt evt mere vand/væske for at ramme de 500ml.

 • 1 - 2 tsk C-Vitamin (ascorbinsyre) tilsættes, rør til helt opløst.

  • Hvis du vil fremkalder med stand eller semi stand metoden, så halvér også mængden af c-vitamin.

 • Evt 1 tsk jodholdigt salt, hvis der fremkaldes på lange tider. 

  • 2 tsk. til stand og semi-stand fremkaldelser.

VIGTIGE NOTER:

 • Soda er ikke bare soda. Eller det burde det være. Den rigtige slags er natriumkarbonat (som er “vaske/rengørings”soda) og ikke natriumbikarbonat (som er bagepulversoda). Selv den rigtige slags kan være mere eller mindre vandholdig. De mål jeg har angivet i opskriften er for 100% ren vandfri soda af typen nartriumkarbonat (på eng. sodiumcarbonate). Men en sådan ren vandfri soda har jeg ikke selv kunne finde i København. F.eks. er “Sterling Soda” (fundet i Super Brugsen) ca 60% vand, og så skal mængde forøges tilsvarende: Altså 2,5 gang mere Brugsen Soda end ren vandfri soda.

 • Sodaen i fremkalderen er med til at gøre væsken alkalisk. En fremkalder skal gerne have en pH-værdi på mellem 9,5 og 10 for at virke godt. Hvis din fremkaldelse tager alt for lang tid, så skal din fremkalder typisk have mere soda. Hvis det går for hurtigt, (med papir er det ikke godt, så bliver det alt for kontrastet), så er der sikkert for meget soda i.

 • Temperatur på din fremkalder skal bare være stuetemperatur. Hvis du har opløst kaffen i hedt vand, så sørg for, at soda røres ud i koldt vand og der spædes op med koldt nok vand til at sænke temperaturen på den færdige blanding.

 • Brug rækkefølgen ovenfor (soda udrøres FØR c-vitamin, ellers kan det skumme gevaldigt op). 

 • Rør grundigt til alle krystaller/pulver er opløst. Lad hvile ca 15 min. til at skum har lagt sig, før fremkalder bruges.

 • Temperatur på naturfremkalder skal hellere være stuetemperatur end normen på 20 grader. Endda gerne lidt varmere, så går det hurtigere.

 • Lange fremkaldetider kan give et slør/let fremkaldelse, hvor filmen ellers burde være ufremkaldt og derfor klar. Kan hjælpe med jodholdigt salt, hvilket dog forøger fremkaldertid en smule mere. Med papir synes jeg ikke lange fremkaldelser er problem.

PROCESSEN

Til filmfremkaldelse har jeg set de bedste resultater med enten:
a) Fremkaldelse på 30 min. med agitation hele første minut, derefter 5 sek hvert 2. minut.
b) Fremkaldelse på 1t 10 min, efter “semi-stand” metoden. Agitation hele første minut, derefter 5 sek. ved følgende minuttal: 2, 4, 8, 15, 30, 45, 60.

Hele processen for filmfremkaldelse og/eller papirfremkaldelse er fuldstændig som med de mere giftige fremkaldere, og efterfølges som normalt også af stopbad, fiksering, og vask/skyld og sidst tørring. Blot tager selve fremkaldelsen en længere tid.

Med papir kan der gå 5 minutter før man overhovedet kan se det første, og helt op til 30 min, før det er færdigfremkaldt. Især kan det tage lang tid, at få det sorte i billedet helt sort. Men det er vigtigt for, at billedet ser godt ud. Så bedst at lade det fremkalde helt færdigt. Hvis det bliver for mørkt af at ligge til det sorte er helt sort, så bedre at belyse kortere tid i forstørreapparatet. Husk at brugt naturfremkalder (og fikser) skal samles og afleveres som miljøaffald, fordi væskerne i processen opsamler sølv fra film/papir.


Andre naturfremkaldere og links

Jeg eksperimenterer selv med finjustering af ingredienser og fremkaldeproces til både filmfremkaldelse og papirfremkaldelse. Når jeg bruger andet end kaffe, som naturfremkalder, eksempelvis øl, så har jeg med delvis succes brugt de samme blandingsforhold for samlet 500ml væske som med kaffeopskriften, bare uden kaffe.

Men samme mængde soda og c-vitamin til alt er ikke uproblematisk. Det virker fint i mange tilfælde, især med papir kan man jo se, hvor hurtigt/langsomt fremkalderen virker og så justere fremkaldetiden efter behov. Med negativer er det svære: En lille afklippet stykke negativ af samme type film, lægges i et klart glas, hvor der hældes samme fremkalder på. Så kan følge med i hvor hurtigt og hvornår filmstykket bliver helt sort. Det kan give indikation på hvor hurtigt (langsomt) fremkalderen virker inde i mørket i tanken.

Da pH-værdien af den færdigtblandende fremkalder helst skal ligge på omkring pH 10, så skal man nok hellere tilpasse mængden af soda for at nå den rette værdi uanset om man bruger øl, kaffe, juice, the eller andet. Det skal jeg til at teste, den rette mængde soda til forskellige væsker. Jeg har flere gange oplevet at få for “tynde” negativer. Det kan skyldes en for lav pH-værdi, for lidt agitation og for kort fremkaldertid. Eller måske for meget c-vitamin, Eller bare en “tynd” “naturingrediens” - afkog af urter kan jo laves mere eller mindre kraftige, og der er stor forskel på indholdet af virksomme stoffer. Når jeg har testet mere grundigt, vil jeg opdatere/kommentere bloggen her med mine nye erfaringer og nye opskrifter.

Indtil jeg laver en endnu grundigere guide, kan I følge mine bedste links her for inspiration og vejledning:

http://www.caffenol.org
http://www.caffenol-cookbook.com/index.php
http://caffenol.blogspot.com
https://www.dagiebrundert.de/ECaffenol.html

Og artiklen fra 1995 fra det legendariske hold på Rochester Institute og Technology, der regnes for startskudet på kaffefremkalder: https://people.rit.edu/andpph/text-coffee.html

Kom med på workshop, eller kig forbi!

Jeg afholder hands-on workshops i Photoscopet jævnligt (www.thephotoscope.com). Her underviser jeg i hele processen, hvordan man blander og bruger sin egen naturfremkalder til negativer og fotopapir - og lidt forklaring om hvordan det egentligt virker. Mine workshops, både for smågrupper og eneundervisning, kan du læse mere om, her på siden i menuen “Shop & and Workshops”.

Kig forbi efter aftale og se, hvor langt jer er nået!