Film og fotos kan fremkaldes i kaffe, øl og andet godt fra naturen!

IMG_0062.jpg

Traditionel fotofremkalder til negativer og papiraftryk (i mørkekammer) inderholder kræftfremkaldende og endda DNA-muterende stoffer. Bvadr. 

Men det er faktisk muligt at lave en naturvenlig fremkalder ud af almindelige husholdningsingredienser som C-vitamin og natriumkarbonat (vaske-soda) - og så noget fra planteriget med højtindhold af “kaffesyre”. Kaffe, øl, timian og stjerneanis har jeg forsøgt mig med som plantebaseret fotofremkalder. Og vil ekperimentere videre med andre naturingredienser, f.eks. surbær har et meget højt indhold af kaffesyrer.

Jeg eksperimenterer for tiden med det næsten dagligt i The Photoscope Copenhagen. Især med ølfremkalder, da den ikke toner papirer/negativet. Det svære har været at få lige så god kontrast som med det bedste kommercielle fremkalder, men det går bedre og bedre! Det er en forholdsvis svag fremkalder. Ikke ligeså meget kraft i, som med kaffefremkalder “Caffenol”.

Med papir i mørkekammer, hjælper det gevaldigt at belyse forholdsvis korte tider i forstørreapperatet, godt og vel samme tid, som hvis man bruger traditionel fremkalder, og lod papiret fremkalde til der ikke sker mere i stedet for at tage det op undervejs. Og så skal man med naturfremkalderen give papiret meget længere tid i fremkalderen. Typisk omkring 20 min.

Jeg prøver også hvordan naturfremkalder virker på “positiv papir”. Det er fotopapir som kan sættes direkte i kameraet og altså ikke er eller ser ud som et negativ, men er reagerer som “postiv”. Det eksponerede papir fremkaldes og bliver til det eneste aftryk, der kan laves. Papiret hedder Ilford Harman Direct Positive. Desværre står det ikke så skarpt og lækkert som på det almindelige “negativ” papir (i den bedste kvalitet). Og fremkaldetid er uendelig lang! Ca 20-30 min.

Til filmfremkaldelse ekperimenterer jeg med fremkaldelser på op til 2 timer efter “semi-stand” metoden. Både med ølfremkalder og kaffenol. I en normal fremkaldertank “agiteres” (vend på hovedet og tilbage igen i ok kraftige bevægelser) hele det første minut, herefter 10 sekunder ved følgende minuttal: 2, 4, 8 15, 30, 45, 60, 1t:15, 1t:30 slut eller forsæt med agitering hvert kvarter.. Tid afhængig af type film. Derfor godt at teste med samme film flere gange på forskellige tider.


Opskrift

Min caffenol grundopskrift, både til film og papir.
Pr. 500ml væske, inkl. hvad der indgår af væske nedenfor

  • 6-8 tsk Instant Kaffe (billigste på robustabønner er bedst) opløses i 200 ml varmt vand. Rør til kaffe er helt opløst.

  • 5 tsk soda (natriumkarbonat, IKKE natriumbikarnonat) opløses i 200 ml koldt vand. Rør til helt opløst.

  • Bland de to væsker.

  • 2 tsk C-Vitamin (ascorbinsyre) tilsættes, rør til helt opløst.

  • Sidste 100 ml vand i temperatur, så rammer mellem 20-25 grader. (20 grader er officielle mørkekammervæske idealtemperatur, men højere temperatur forøger fremkaldeeffekt). 

  • Evt en fingerspids salt, hvis der fremkaldes på lange tider. 

VIGTIGE NOTER:
Spændet i målene afspejler den variation jeg selv arbejder med.
Brug rækkefølgen ovenfor! (Ellers kan det skumme gevaldigt op). 
Rør grundigt til alle krystaller/pulver er opløst. Lad hvile ca 15 min. til at skum har lagt sig, før fremkalder bruges.  
Temperatur på naturfremkalder skal hellere være stuetemperatur end normen på 20 grader. Endda gerne lidt varmere. Skal netop selv til at teste forskelle i fremkaldelse med stue- vs varmere temperatur.

PROCESSEN

Til filmfremkaldelse har jeg set de bedste resultater med enten:
a) Fremkaldelse på 35 min, agitation hele første minut, derefter 10 sek hvert minut.
b) Fremkaldelse på 1t 15min, efter “semi-stand” metoden. Agitation hele første minut, derefter 10 sek ved følgende minuttal: 2, 4, 8, 15, 30, 45, 60, 1t15

Hele processen for filmfremkaldelse og/eller papirfremkaldelse er fuldstændig som med de mere giftige fremkaldere, og efterfølges som normalt også af stopbad, fiksering, og vask/skyld og sidst tørring. Blot tager selve fremkaldelsen en længere tid. Med papir kan der gå 5 minutter før man overhovedet kan se det første, og helt op til 20 min, før det er færdigfremkaldt. Bedst at lade det fremkalde helt færdigt. Hvis det bliver for mørkt, så bedre at belyse kortere tid. På den måde, får man alligevel det mørke mørt, og bevarer det lyse lyst. Husk at brugt naturfremkalder (og fikser) skal samles og afleveres som miljøaffald, fordi væskerne i processen opsamler sølv fra film/papir.


Andre naturfremkaldere og links

Jeg eksperimenterer selv med finjustering af ingredienser og fremkaldeproces til både filmfremkaldelse og papirfremkaldelse. Når jeg bruger andet end kaffe, som naturfremkalder, eksempelvis øl, så har jeg med delvis succes brugt de samme blandingsforhold for samlet 500ml væske som med kaffeopskriften, bare uden kaffe.

Men samme mængde soda og c-vitamin til alt er ikke uproblematisk. Det virker fint i mange tilfælde, især med papir kan man jo se, hvor hurtigt/langsomt fremkalderen virker og så justere fremkaldetiden efter behov. Med negativer er det svære: En lille afklippet stykke negativ af samme type film, lægges i et klart glas, hvor der hældes samme fremkalder på. Så kan følge med i hvor hurtigt og hvornår filmstykket bliver helt sort. Det kan give indikation på hvor hurtigt (langsomt) fremkalderen virker inde i mørket i tanken.

Da pH-værdien af den færdigtblandende fremkalder helst skal ligge på omkring pH 10, så skal man nok hellere tilpasse mængden af soda for at nå den rette værdi uanset om man bruger øl, kaffe, juice, the eller andet. Det skal jeg til at teste, den rette mængde soda til forskellige væsker. Jeg har flere gange oplevet at få for “tynde” negativer. Det kan skyldes en for lav pH-værdi, for lidt agitation og for kort fremkaldertid. Eller måske for meget c-vitamin, Eller bare en “tynd” “naturingrediens” - afkog af urter kan jo laves mere eller mindre kraftige, og der er stor forskel på indholdet af virksomme stoffer. Når jeg har testet mere grundigt, vil jeg opdatere/kommentere bloggen her med mine nye erfaringer og nye opskrifter.

Indtil jeg laver en endnu grundigere guide, kan I følge mine bedste links her for inspiration og vejledning:

http://www.caffenol.org
http://www.caffenol-cookbook.com/index.php
http://caffenol.blogspot.com
https://www.dagiebrundert.de/ECaffenol.html

Og artiklen fra 1995 fra det legendariske hold på Rochester Institute og Technology, der regnes for startskudet på kaffefremkalder: https://people.rit.edu/andpph/text-coffee.html

Kom med på workshop, eller kig forbi!

Jeg afholder hands-on workshops i Photoscopet jævnligt (www.thephotoscope.com). Her underviser jeg i hele processen, hvordan man blander og bruger sin egen naturfremkalder til negativer og fotopapir - og lidt forklaring om hvordan det egentligt virker. Mine workshops, både for smågrupper og eneundervisning, kan du læse mere om, her på siden i menuen “Shop & and Workshops”.

Kig forbi efter aftale og se, hvor langt jer er nået!